06-02-15 09:51 AM
26 12
tools
  1. snippingclouds's Avatar
    Well, as stated in title. I've been in love with taking photos with my Passport camera because the quality of photos have been exceptional. However since yesterday my camera focus just stopped working altogether. It left me pretty much devastated.

    Any clues to the source of this problem? Any solutions?

    Posted via CB10
    05-30-15 06:27 AM
  2. anon(153966)'s Avatar
    Did you perform and update or drop the device?
    Try a simple restart and see how it acts. Also, try focusing on an up close item, macro, and see what happens...
    05-30-15 06:34 AM
  3. snippingclouds's Avatar
    I'm running official 10.3.1.1779, I never install leaks. Never dropped my phone either.

    Tried restarting my device and what you suggested as well, didn't work. Camera focus is not working at all. Tried moving my camera in and out on the object but it stays blurry.

    Any other solutions? :<

    Posted via CB10
    05-30-15 09:47 AM
  4. terency1945's Avatar
    The same thing happened to me. I tried everything to resolve the problem and nothing worked. Finally I took the phone back to the Vodafone UK shop and they exchanged it for a new one. Focus now perfected.

    Posted via CB10
    05-30-15 10:26 AM
  5. Edge of Night's Avatar
    Try a hard reset by holding the volume up and down buttons down at the same time. Continue holding when the screen goes dark until BlackBerry is displayed. Then let go. This performs a more thorough resett and often clears issues.

    As well, make sure the lens is clean and that the lens cover didn't become scratched.

    Hope this helps.

    Posted via my PassportSQW100-1/10.3.2.680
    anon(153966) likes this.
    05-30-15 10:35 AM
  6. snippingclouds's Avatar
    Unfortunately hard reset didn't work for me. Hope I'll find a solution soon because getting a replacement phone is the last thing I would want to do.

    Posted via CB10
    05-30-15 01:40 PM
  7. SK122387's Avatar
    Unfortunately hard reset didn't work for me. Hope I'll find a solution soon because getting a replacement phone is the last thing I would want to do.

    Posted via CB10
    I had this happen to me on my red Passport.
    I started noticing that my pictures just weren't focusing.

    I took this picture while testing my autofocus, and this is how it turned out.

    This is a hardware failure, and I had my red Passport replaced. All good now.


    Camera focus failed completely-img_20150121_090450.jpg

    Posted via CB10
    05-30-15 05:51 PM
  8. snippingclouds's Avatar
    So should I bring this to my telco for a replacement? How do I explain that it is a hardware failure?

    Posted via CB10
    05-31-15 08:47 AM
  9. joshua_sx1's Avatar
    05-31-15 09:39 AM
  10. snippingclouds's Avatar
    Interesting find. Never knew there's such a function to the shutter button o_o. Unfortunately that didn't work for me either. Camera refuses to focus no matter what I do. Is it confirmed to be a hardware issue? Should I try reloading the OS?

    Posted via CB10
    06-01-15 05:32 AM
  11. thymaster's Avatar
    Did you try manually tapping on the screen and see if there's a square border popping up?
    06-01-15 05:44 AM
  12. zombiecupcake's Avatar
    My PP was having big focus issues on .1779 as well. Try updating to a later version and see if that helps.
    Also, sometimes you need to move the phone around to catch some different lighting, then back to the subject you're trying to photograph. Usually that will help it refocus and you'll get the green box. But I haven't needed to do that since updating

     = ♥ | 8220, 8530, 9670, 9810, Q10, Passport
    06-01-15 06:06 AM
  13. bhoqeem's Avatar
    If the latest OTA and the shutter trick don't work, I don't think there's another solution but to update to leak .680 (because the .500 tends to get very hot when used). My PP's camera is very stable and super fast with its autofocus using the shutter trick, in this OS version. I know many people can confirm this.

    BlackBerry Passport SQW100-1, v.10.3.2.680
    06-01-15 06:19 AM
  14. Superfly_FR's Avatar
    It might appear trivial but did you check your lens cover to track any fingerprint, smuge or anything that could interfere ? You have to get really close, a magnifier might be your friend. I suffered similar problem once after I painted a wall; a tiny white paint spot was there. Removed it, solved.
    If not ... well, HW default can happen. Sorry for you.
    06-01-15 06:33 AM
  15. jdesignz's Avatar
    These might also helps
    https://duckduckgo.com/?q=basic%20ph...phy%20tutorial

    Pasaporte Pilipinas | SQW100-1/10.3.2.680
    06-01-15 06:51 AM
  16. snippingclouds's Avatar
    I always make sure my lens is sparkly clean.

    The problem I'm seeing is that the focus square appears but doesn't move to focus on anything. The square turns green but no focusing was done. It's not just about the camera taking forever to focus on an object, the camera doesn't attempt to focus at all.

    Posted via CB10
    06-01-15 09:17 AM
  17. snippingclouds's Avatar
    These might also helps
    https://duckduckgo.com/?q=basic%20ph...phy%20tutorial

    Pasaporte Pilipinas | SQW100-1/10.3.2.680
    I don't see how I'd need basic photography tutorials right now, but appreciate your help anyways.

    Posted via CB10
    06-01-15 09:18 AM
  18. kobnyc's Avatar
    You really need to check this out. It's not a faulty camera, it's just not being used properly. I followed this guy's advice, no issues with focus since and lots of great pics! Check it out: http://forums.crackberry.com/showthread.php?t=1021429

    I <3 NY!
    06-01-15 11:19 AM
  19. snippingclouds's Avatar
    You really need to check this out. It's not a faulty camera, it's just not being used properly. I followed this guy's advice, no issues with focus since and lots of great pics! Check it out: http://forums.crackberry.com/showthread.php?t=1021429

    I <3 NY!
    Really appreciate your comment, but as you can see below I didn't have any problems taking beautiful pictures before this problem came up. I also saw that article and tried it if you read the few comments above, it didn't work for me. I'm really frustrated that I can't find a solution to this because I was so pleased with the camera and quality of pictures it produces.


    Camera focus failed completely-img_20150408_112831.jpg
    Camera focus failed completely-img_20150330_105754.jpg

    Posted via CB10
    06-01-15 11:55 AM
  20. terency1945's Avatar
    Snippingclouds: As I said in my earlier post, I had exactly the same problem as you. Camera took perfect pictures and then, for no apparent reason, the focus stopped working. Like you, the focus square turned green but still didn't focus. Believe me, no amount of soft/hard resets, security wipes or software upgrades will work. Bring the phone back to where you got it and ask them to have it fixed or give you a new one. That's what I did and I'm really glad I did. You won't regret it.

    Posted via CB10
    06-01-15 01:43 PM
  21. snippingclouds's Avatar
    Snippingclouds: As I said in my earlier post, I had exactly the same problem as you. Camera took perfect pictures and then, for no apparent reason, the focus stopped working. Like you, the focus square turned green but still didn't focus. Believe me, no amount of soft/hard resets, security wipes or software upgrades will work. Bring the phone back to where you got it and ask them to have it fixed or give you a new one. That's what I did and I'm really glad I did. You won't regret it.

    Posted via CB10
    Unfortunately, you're right. I took the plunge to load .680 but it didn't solve the problem. Gonna bring it to my telco to look for a solution. Thanks.

    Posted via CB10
    06-01-15 10:03 PM
  22. rebroker2009's Avatar
    Make sure you wipe the leak off first, if you can, dont think you can go back now though

    Blackberry Passport running 10.3.2.680
    06-01-15 10:13 PM
  23. snippingclouds's Avatar
    Make sure you wipe the leak off first, if you can, dont think you can go back now though

    Blackberry Passport running 10.3.2.680
    Is it a must to do a wipe of the leak before returning the device?

    Posted via CB10
    06-02-15 01:18 AM
  24. Pdinos3's Avatar
    Makes no difference
    Doesn't void warranty. No worries

    You can't revert anyway

    Via CB10 Rockin PassportSQW100-1/10.3.2.680
    06-02-15 01:23 AM
  25. engrbugs's Avatar
    I think it is time that I should BlackBerry repair my passport. But the problem is I am in Philippines where there is no support here. I think I return it where I bought it online (kimstore)

    My camera focus is jerky after installing os 1154. Now, I think my phone camera is broken.
    06-02-15 09:45 AM
26 12

Similar Threads

  1. Replies: 11
    Last Post: 06-22-15, 12:08 AM
  2. Pathetically useless camera on Z30 on 10.3.1.1767
    By Sridhara syama dasa in forum BlackBerry 10 OS
    Replies: 7
    Last Post: 06-02-15, 03:40 PM
  3. Why can't my front camera be started- Passport?
    By CrackBerry Question in forum BlackBerry Passport
    Replies: 6
    Last Post: 05-30-15, 09:50 AM
  4. Lock Screen Camera Button Missing
    By deadcowboy in forum BlackBerry Passport
    Replies: 8
    Last Post: 05-30-15, 09:34 AM
  5. BlackBerry link back up didd not complete
    By leighalligan in forum Ask a Question
    Replies: 2
    Last Post: 05-29-15, 06:15 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD