1. ibimmer's Avatar
    Hi,

    I was running 1059 smoothly and decided to update to 1925 and it's been a nightmare so far! The phone and contacts apps lock up randomly. They become extremely slow and unresponsive. I even stop receiving phone calls when that happens. Only have around 1000 contacts.

    Anybody else have the same issue? I tried hard resetting but that was everything but helpful.

    Posted via CB10
    01-11-14 10:56 AM
  2. ibimmer's Avatar
    The call list also becomes blank. It's happening as we speak.

    Posted via CB10
    01-11-14 10:57 AM
  3. ibimmer's Avatar
    Phone app is using 20% of the cpu right now

    Posted via CB10
    01-11-14 10:58 AM
  4. ibimmer's Avatar
    Contact app seems to be fine now. Only Phone app is misbehaving. It won't respond to anything.

    Posted via CB10
    01-11-14 11:03 AM
  5. danp2000's Avatar
    I see the same with the contacts tab in the Phone App. It happens when I try to look up a contact in the Phone App after I have done it successfully. If I make a call from the Contacts App the contacts tab in the Phone App will work the next time only.

    I did restore from a 1055 backup so I'll reload 1925 and not restore to see if that will make this problem go away.

    Posted via CB10
    01-11-14 12:40 PM
  6. ibimmer's Avatar
    I see the same with the contacts tab in the Phone App. It happens when I try to look up a contact in the Phone App after I have done it successfully. If I make a call from the Contacts App the contacts tab in the Phone App will work the next time only.

    I did restore from a 1055 backup so I'll reload 1925 and not restore to see if that will make this problem go away.

    Posted via CB10
    I restored from 1059 backup as well. That could be it. However, I have got to restore my applications data and settings. Not sure what to do.

    Posted via CB10
    01-12-14 04:57 AM
  7. Man@Arms's Avatar
    Same weirdness happened to me last night for the first time.
    01-12-14 05:20 AM
  8. RichBBZ30's Avatar
    Ive had no issues at all with 1925 on my Z30, which phone have you guys got?

    STA100-2 - 10.2.1.1925
    01-12-14 05:45 AM
  9. luckyphil88's Avatar
    I restored from 1059 backup as well. That could be it. However, I have got to restore my applications data and settings. Not sure what to do.

    Posted via CB10
    Are your contacts saved local on the phone or do you use any sync method like outlook, google or active sync? Your phone needs to settle in after installing a new OS and in your case with 1000 contacts it is normal if it takes longer than usual. When did you install 1925?

    btw how it becomes having 1000 contacts?

    Posted via CB10
    01-12-14 05:47 AM
  10. ibimmer's Avatar
    Ive had no issues at all with 1925 on my Z30, which phone have you guys got?

    STA100-2 - 10.2.1.1925
    I'm having the same issue on both Q10 and Z30. Obviously some sort of bug with the phone app.

    Posted via CB10
    01-12-14 05:57 AM
  11. ibimmer's Avatar
    Are your contacts saved local on the phone or do you use any sync method like outlook, google or active sync? Your phone needs to settle in after installing a new OS and in your case with 1000 contacts it is normal if it takes longer than usual. When did you install 1925?

    btw how it becomes having 1000 contacts?

    Posted via CB10
    Have google and icloud configured for contacts sync.

    Things were ok with 1059.

    Posted via CB10
    01-12-14 05:58 AM
  12. prithvi64's Avatar
    These problems happen when backup file from previous OS is restored. I am using 1925 and updated from 1055. Don't have any such issue. I do backup of contacts thru ContactX and SMS thru SMS backup.

    Dr Prithvi Sent by Z30 frm CB10
    01-12-14 06:06 AM
  13. danp2000's Avatar
    Yesterday I performed the following and my phone app is now acting normally. I started with 1925.

    Security Wipe
    Reload 1925 OS
    Recover TXT using SMSBackup
    Restore Contacts using ContactX
    Install App World apps
    Install Saved Android APKs
    Reset Folders & Background

    Seems recovery from backup, 1055, was the root cause as suggested.

    Posted via CB10
    anon1727506 likes this.
    01-12-14 06:50 AM
  14. Cesare21's Avatar
    Yesterday I performed the following and my phone app is now acting normally. I started with 1925.

    Security Wipe
    Reload 1925 OS
    Recover TXT using SMSBackup
    Restore Contacts using ContactX
    Install App World apps
    Install Saved Android APKs
    Reset Folders & Background

    Seems recovery from backup, 1055, was the root cause as suggested.

    Posted via CB10
    While I won't deny this, my experience so far suggests even starting from scratch doesn't help in my case. I did not restore any data when I loaded 1925 and the contacts/phone app acts weird - hangs constantly. If this is the MR, then I hope BB go back to review this!
    01-12-14 07:08 AM
  15. ibimmer's Avatar
    After investigating for hours. Found out what the issue is.

    Had a contact that was "Linked" to 500+ other contacts that was causing the slowness and sluggishness with the phone and contacts apps. Deleted that contact (that resulted in deleting those contacts!) and that completely fixed the issue!

    Posted via CB10
    01-12-14 03:00 PM
  16. Man@Arms's Avatar
    I have a Z10; my restore was from Contact X, no FB links, just local contacts. Same with my wife's Z10. I instantly just used search actions to make the call and text at the time it happened, which also freed up both from being stuck. Guess its just an OS bug as to be expected.
    Last edited by Man@Arms; 01-14-14 at 01:16 PM.
    01-13-14 07:13 AM
  17. MDinFL's Avatar
    I was having a similar problem. I was also having a problem with battery life under 1925. Once my contact list problem straightened out, so did battery life. I have over 5,000 contacts. I'm thinking that the indexing takes some time.
    01-13-14 07:56 AM

Similar Threads

  1. Replies: 38
    Last Post: 11-23-14, 10:30 PM
  2. Replies: 13
    Last Post: 02-02-14, 05:38 AM
  3. Replies: 171
    Last Post: 01-29-14, 11:11 PM
  4. App wishlist
    By Calvin Chin in forum BlackBerry 10 Apps
    Replies: 5
    Last Post: 01-14-14, 03:55 AM
  5. Switched from AT&T to T-mobile, email and BBM don't work
    By ishamid in forum BlackBerry Curve 9370/9360/9350
    Replies: 2
    Last Post: 01-11-14, 02:06 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD